top of page

Fransa'da, Elektrikli Yol Teknolojisi Otomobilleri Şarj Edebilecek

Güncelleme tarihi: 23 Ağu 2023

Fransa, otobanda seyreden elektrikli araçların indüksiyon yoluyla ve asfalta yerleştirilen raylar üzerinden şarj edilmesini sağlayan iki ayrı teknolojiyi test etmeye başlıyor. Testler, Paris yakınlarındaki A10 otoyolunda yürütülecek.

Elektrikli yol projesiyle alakalı bir görsel.

Fransa, 'elektrikli yol' teknolojisiyle otomobilleri şaraj edebilecek. Elektrikli araçların kullanımı için bir elektrikli yol projesine başlıyor. Bu yol bir tarafta, asfaltın altına yerleştirilen manyetik bobinler, cep telefonlarındaki gibi indüksiyon yoluyla bataryaları şarj edecek. Diğer tarafta ise asfaltla aynı hizada yerleştirilen raylar, uyumlu sistemle donatılmış araçların zemine bağlanmasını sağlayacak.


Bir başka elektrikli yol projesi.

Bu 'elektrikli yol' sistemleri, otomotiv endüstrisinde yaşanan devrimi hızlandırabilir. Elektrikli araçların şarj istasyonlarında durmadan yoluna devam etmelerine olanak sağlanacak. Ayrıca elektrikli otomobiller ve kamyonlar, ağır ve nadir malzemeler tüketen bataryaları taşımadan daha uzun mesafeler yol alabilecek.


Elektrikli yol projesi görseli.

İsveç'teki Göteborg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu "elektrikli yollar" otomobillerin normal kullanımı için gereken menzili ve dolayısıyla bataryalarının boyutunu yüzde 62 ila 71 oranında azaltabilir. Bu tasarruf aynı zamanda ekonomik açıdan da avantaj sağlayabilir.


Elektrikli yol projesiyle alakalı bir  görsel.

Louis du Pasquier, projeden sorumlu bir yetkili, AFP'ye yaptığı açıklamada, amacın bu teknolojileri büyük ölçekte kullanmadan önce akılda kalan soruları da ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. Dinamik şarj sistemlerinin ilk testleri Eylül 2023'te Fransa'nın Rouen şehrinde kapalı bir pistte gerçekleştirilecek. Daha sonra söz konusu şarj sistemleri, Paris-Orléans yönünde A10 adlı otobanın sağ şeridinin bir kesimine kurulacak. Şarj cihazları yalnızca uyumlu araçlar tarafından etkinleştirilebilecek.


Elektrikli yol projesiyle alakalı bir çalışma.

Ulaştırma Bakanlığı'na 2021 yazında sunulan bir rapora göre, "elektrikli yol" teknolojisi, hala çoğunluğu dizel yakıtla çalışan ağır yük taşıyan araçların hızla elektrikliye dönüşümü için kritik öneme sahip olacak. Eski bir Renault yöneticisi olan Patrick Pelata, AFP'ye yaptığı açıklamada, 'elektrikli yolların' uzun mesafeli yolculuklar yapan araçların batarya boyutunu ve "kamyonların enerji tüketimini önemli ölçüde" azaltacağını belirtti.

12 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page