top of page

Elektrikli Araçların En Büyük Tehlikesi: Pilin Patlaması

Elektrikli araçlar giderek popüler hale gelirken ve geleneksel benzinli araçların yerini alma eğilimini sürdürürken, özellikle küresel ısınmaya neden olan egzoz dumanlarını üretmemeleri, bakım masraflarının az olması ve ucuz olması gibi avantajları yanında bazı dezavantajları da gündeme gelmeye başlamış durumda, bunlardan en ciddi olanı ise pil patlamaları.

İstatistiklere göre elektrikli araç yangınları, aslında benzinli araç yangınlarından çok daha az sıklıkta meydana gelse de, gerçekleştiğinde daha tehlikeli oluyorlar. Benzin hızla yanıp-sönerken ve söndürmesi kolay olurken, lityum-iyon piller tam tersine uzun süre yüksek sıcaklıklarda yanıyor ve söndürmek için tonlarca su kullanmak gerekiyor.


Bir adam araç bataryasını çıkartıyor.
Araç bataryası.

Yangınlara bir çözüm bulundu;

Merkez Florida Üniversitesi NanoScience Teknoloji Merkezi'nde çalışan araştırmacılar, yeni bir pil türü geliştirerek bu soruna çözüm bulmuş olabilirler. Bu pil, yanıcı organik çözücüler yerine tuzlu su kullanıyor. Projenin baş araştırmacısı Yardımcı Profesör Yang Yang, Nature Communications dergisine yazdığı makalede, “Ian Kasırgası sırasında birçok elektrikli araç su baskınına maruz kaldıktan sonra alev aldı. Bu, tuzlu suyun bataryayı aşındırması ve kısa devreye neden olması, ardından yanıcı çözücüleri ve diğer bileşenleri ateşe vermesiyle gerçekleşti. Bizim pilimiz, yüksek derecede uçucu çözücüleri ortadan kaldıran tuzlu suyu elektrolit olarak kullanıyor." dedi.


Bir elektrikli aracın bataryası.
Elektrikli araç bataryası bloğu.

Ayrıca, sulu pillerin geleneksel lityum-iyon pillerden çok daha hızlı şarj olabildiği başka bir avantajı var. UCF ekibi, normal pillerin saatler süren şarj süresine karşın sadece 3 dakika şarj olabildiklerini iddia ediyor. Ayrıca, lityum-iyon pillerin imalatında kullanılan birçok malzemenin aksine, tuzlu su bol, yenilenebilir bir kaynak.


Bir elektrikli aracın pilinin iç yapısını gösteren görsel.
Elektrikli araç batarya sistemi.

Sulu pil, sadece elektrikli araç endüstrisini değil, aynı zamanda e-bisikletlerin pil yangınlarıyla ilgili endişeleri değiştirebilir. Yangın riski, bazı yerlerde bina içinde veya yakınında park edilmesini veya depolanmasını yasaklamaya yol açmıştı. Çevresel açıdan sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini kullanmak isteyen herkes için daha az tehlikeli bir pil, büyük bir avantaj olabilir. Elektrikli araçların tehlikesi pilin patlaması gelecekte olmayacak gibi.


"Elektrikli araç sektörüyle alakalı son gelişmelerden ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için sitemize hemen abone olun."

38 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page